torsdag 25. desember 2008

Försvarets radioanstalt - har det noe med oss å gjøre?

Fra 1.1. 2009 trer FRA-loven i kraft i Sverige. Den innebærer at tele-og internettrafikk som på en eller annen måte benytter fysiske linjer i Sverige kan undersøkes med tanke på om kommunikasjonen har noe med for eksempel terrorisme, internasjonal kriminalitet, trusler mot teknisk infrastruktur og spredning av masseødeleggelsesvåpen å gjøre.

Teleleverandører som bruker linjer i Sverige blir pålagt å føre trafikken til såkalte "samverknadspunkt" der FRA på gitte vilkår, får tilgang til trafikken. Det er Post og teletilsynet i Sverige som kan gi forskrifter om slike punkter. Flere telefonsamtaler og annen kommunikasjon som foregår internt i Norge benytter linjer og utstyr i Sverige og blir dermed omfattet av den svenske loven.

FRA-loven synliggjør hvor grenseløs Internettverden er: Norske myndigheter bestemmer ikke uten videre hvilke regler som skal gjelde for kommunikasjon mellom to personer som begge er norske statsborgere og befinner seg i Norge. FRA-loven tydeliggjør også konflikten mellom etterretning og personvern og synliggjør overvåkning for offentligheten.

Jeg tror det fremstår som komplisert for den enkelte å forholde seg til overvåkning av elektronisk kommunikasjon. Ulempen er at vi ikke får tilstrekkelig bred debatt om hvilken balanse vi skal ha mellom personvern og etterretning.

(kilder: Datatilsynet og Post-og teletilsynet)

Ingen kommentarer: